el poble  
PORT DE LA SELVA


Les primeres referències històriques del nucli urbà són les que corresponen a un document de l'any 974 que parla del "Porto quod dicunt Armi-rodas", d'una donació del comte Gausfredo d'Empúries al monestir. Fa falta deixar passar molt temps fins a arribar a principis del segle XVIII en què hi ha documents que parlen d'un nucli de cases independents. En 1725 s'inicia la construcció de la primera església. Al principi, eren cases de pescadors que vivien a la Selva de Mar i altres pobles dels voltants.

En aquestes cases es guardava el peix i els utensilis de pesca. Aquest petit nucli va ser creixent fins que l'any 1787 es va independitzar de la Selva de Mar mitjançant un privilegi de Vila Real concedit per S. M. el Carles III.

Juntament amb la pesca, a mitjan segle XIX va ser prenent molta importància el comerç d'oli i vi, fins que nombroses plagues, especialment la fil·loxera, van atacar els cultius durant la segona meitat del segle XIX. Això va provocar un important declivi en l'economia del poble, pel qual moltes famílies es van veure obligades a emigrar.

Després d'aquest desastre, només es van recuperar per al cultiu les valls i les zones baixes de les muntanyes; a partir dels anys 60 aquesta activitat va ser disminuint, deixant la pesca com el principal recurs del poble.

A partir dels anys 60 fins a l'actualitat, l'explotació turística s'ha convertit en l'activitat més important per al Port de la Selva. Els inicis del període turístic, es remunten als anys 20, quan un grup d'intel·lectuals van descobrir el poble. La serena bellesa de la població i dels seus incomparables encants, van convertir a aquests primers turistes en propagadores fervents del Port de la Selva, la qual cosa va provocar en pocs anys un veritable devessall turístic. La població, conscient del que representaria poder albergar aquests providencials visitants, va fer tot el possible i en poc temps va construir més de 500 habitatges, sempre respectant la personalitat del poble.

Durant els primers anys d'afluència de turistes estrangers va ser tan gran que als carrers del poble gairebé no se sentia parlar català. Davant aquest increment de turisme, s'han anat succeint urbanitzacions, donant una nova fisonomia al poble i als de l'al voltant.

Actualment, El Port de la Selva compta amb establiments, comerços, diversos hotels, alguns hostals i càmpings, capaços d'albergar al creixent turisme que es desplaça fins al poble principalment durant els mesos d'estiu.

El Port de la Selva conserva encara un aire de poble, mostrant els seus encants de petit poble de pescadors.

crèdits //// info@arc-portdelaselva.com | El port de la Selva | Alt Empordà | Girona
  Segueix-nos a youtube ARC AL FACEBOOK